Följ Sony Sverige

Svenske Andreas Hemb nominerad i världens största fototävling- Sony World Photography Awards

Pressmeddelande   •   Feb 28, 2017 01:01 CET

I dag hedrar domarna i årets Sony World Photography Award den svenska fotografen Andreas Hemb vars verk ”Buffaloes and star” listats som en av de tio bästa bilderna i kategorin ”Open Wildlife Photography”.

  • Över 227 000 bidrag från 183 länder
  • Open-kategorins vinnare presenteras den 28 mars
  • Övergripande vinnaren tillkännages den 20 april
  • Ytterligare två svenska fotografer placerade sig i topp 50 i sina kategorier
  • Foton från urvalslistan finns tillgängliga för publicering, på worldphoto.org/press

Över 227 000 bidrag från 183 länder har skickats in och stockholmaren Andreas Hemb är den ende svenska fotografen som placerat sig som topp tio i Sony World Photography Awards kategorier Open, Youth och Student Focus vars vinnare presenteras i dag. Ytterligare två svenskar placerade sig i topp 50 i sina kategorier.

Andreas Hembs fotografi ”Buffaloes and star” är en vacker naturbild som fångar en hjord med bufflar drickandes vid ett vattenhål mitt i natten.

– En kolsvart natt satt jag gömd vid Zimanga Private Game Reserv i Kwa-Zulu Natal i Sydafrika. Plötsligt kom en hjord afrikanska bufflar till vattenhålet. Bilden togs med hjälp av flera exponeringar som skapade en obehandlad fil. Den togs på stativ med första exponeringen fokuserad och tänd för bufflarna utan att ändra kamerans position. Den andra exponeringen togs utan ljus och fokuserade på stjärnorna i stället för på bufflarna, säger Andreas Hemb och fortsätter:

– Jag är väldigt hedrad och stolt över att ha lyckats bli nominerad i denna prestigefulla tävling. Det är det största erkännande jag fått hittills inom karriären. Jag hoppas att jag med detta erkännande kan sprida mina bilder och fotografiska budskap om vilka fantastiska möten och upplevelser naturen erbjuder till ännu fler.

Priser och utställning

Andreas Hemb är nu med och tävlar om att vinna i kategorin Open Wildlife Photography samt den senaste utrustningen från Sony inom digital imaging. Samtliga vinnare i Open-kategorierna presenteras den 28 mars. En av dem utses därefter till Open Photographer of the Year den 20 april och belönas med 5 000 dollar. Alla vinnarbilder samt de som är nominerade kommer även att medverka i utställningen Sony World Photography Awards & Martin Parr i London från den 21 april till den 7 maj 2017.

Ytterligare omnämnanden

Domarna i Sony World Photography Awards lovordade även ytterligare två svenskar i Open-kategorin.

  • Geert Weggen (Bispgården), Wildlife-kategorin
  • Lars Sivars (Stockholm), Architecture-kategorin

Bifogade filer

PDF-dokument