Följ Sony Sverige

Sonys nya Xperia 1 III och Xperia 5 III har utmärkta fotoegenskaper och introducerar världens första smartphones med variabelt teleobjektiv och Dual PD-sensor samt 4K HDR OLED-skärm med 120Hz i uppdateringsfrekvens

Pressmeddelande   •   Apr 14, 2021 09:40 CEST

Sony presenterar två nya modeller i flaggskeppsserierna Xperia 1 och Xperia 5 med Xperia 1 III och Xperia 5 III. Båda modellerna ger en bred samling av integrerade funktioner som möter den passion som finns bland Xperia-användare idag. För såväl fotografer som ljudfantaster, filmälskare, gamers eller filmfotografer så berikar den nya generationen av Xperia 1 och Xperia 5 användarupplevelsen med en mängd nya funktioner.

 • Världens första smartphones med variabelt teleobjektiv och Dual PD-sensor
 • Ögon-AF i realtid för människor och djur, realtidsspårning[i] samt snabb och exakt kontinuerlig autofokus med alla kameralinser
 • 20 fps seriebildstagning med brusreducering i svagt ljus av BIONZ X
 • Ny teknik för AI-zoom med hög upplösning
 • Uppdaterad Photography Pro – nu utrustad med “Basic Mode”
 • Världens första smartphone som har en 4K HDR-skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens[ii] tillverkad av Gorilla Glass Victus[iii]
 • Utvecklade stereohögtalare med 40 procent högre ljud än tidigare modeller[iv]
 • Nya och förbättrade funktioner som höjer spelupplevelsen – med en ny ljudutjämnare, en optimerad V.C-mikrofon och inspelning med hög bildfrekvens
 • Världens första smartphone som reproducerar 360 Reality Audio i högtalarna på det sätt som artisten avsåg att det skulle låta[v]
 • Tillägg av ett helt nytt 360 Spatial Sound – för att mixa stereomusik till en uppslukande ljudupplevelse
 • Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform
 • Förbättrad batteritid (4500mAh) och möjlighet att ladda upp till 50 procents kapacitet på 30 minuter med den medföljande 30 watt-laddaren. Dessutom har batteriets livslängd utökats till upp till 3 år [vi] 

Professionell teknik från Alpha-kamerorna

Xperia 1 III och Xperia 5 III har utvecklats tillsammans med ingenjörerna bakom kamerorna i Alpha-serien som är kända för sin branschledande autofokus-teknik. Båda modellerna har en snabb, exakt och kontinuerlig AF för alla kameralinser samt ögon-AF i realtid. Xperia 5 III har dessutom objektspårningsteknik som gör det möjligt för fotografer att ta exakta bilder av rörliga motiv med ett enkelt tryck på skärmen.

Xperia 1 III har en sofistikerad funktionsuppsättning för fotografer som vill ha det perfekta resultatet. Objektspårningen har uppgraderats med realtidsspårning som gör att användaren kan fota de mest svårtagna rörliga motiven i exakt fokus. Genom AI-algoritmer och 3D iToF-sensorn som mäter avstånd kan realtidsspårningen exakt upptäcka och fokusera på ett motiv samt fortsätta spåra motivet även om det tillfälligt rör sig utom synhåll[vii].

Båda modellerna har kontinuerlig AF som gör AF/AE-beräkningar 60 gånger per sekund så användare kan fota och lagra 20 bilder (20 fps) med hög precision, exakt fokus och optimerad exponering[viii]. Den höga prestandan kan jämföras med den som används i professionella sportkameror såsom Alpha 9-serien. Processorn från BIONZ X gör så att användare för första gången kan fotografera med seriebildstagning i svagt ljus och få ett brusreducerat resultat, vilket inte varit möjligt i tidigare modeller.

Resultat som når över förväntan med variabelt teleobjektiv

En nyckelfunktion hos båda modellerna är att de är världens första smartphones som har en variabelt teleobjektiv och Dual PD-sensor med en brännvidd på upp till 105 mm, vilket kompletteras med en snabb autofokus genom sin dubbla PDAF-sensor. När användaren byter mellan 70mm till 105mm justeras snabbt kamerans fokus för att direkt fånga de vackra detaljerna i bilden.

Fotografer kan vidare utöka sina kreativa möjligheter med 16mm, 24mm, 70mm och 105mm i brännvidd[ix] för att fota enastående kompositioner om det så är landskap, porträtt[x] eller djur. Båda modellerna har fortsättningsvis ZEISS-optik som är särskilt kalibrerade för Xperia-serien. ZEISS T*-filtret bidrar till en fantastisk rendering och kontrast genom att reducera reflektioner.

Många kreativa möjligheter

Den nya Xperia-generationen har en ny teknik för AI-zoom med hög upplösning. Med hjälp av Sonys AI-bearbetning bevaras detaljer och skärpan i bilden så att precisionen aldrig äventyras.

Precis som de äldre modellerna så har Xperia 1 III och Xperia 5 III funktionen Photography Pro. Funktionen har utvecklats tillsammans med professionella fotografer och återspeglar många av de manuella kontrollerna från kamerorna i Alpha-serien som ISO, slutartid, EV-indikator, RAW-stöd och en dedikerad avtryckare (på Xperia 1 III). Nytt för årets smartphones är funktionen Basic Mode i Photography Pro som ger snabb tillgång till en rad funktioner som är enkla att använda. Det inkluderar en touch-knapp för avtryckaren, porträttläge, konstnärlig bokeh-effekt, panorama med mera.

Xperia 1 III och Xperia 5 III har också det senaste Optical SteadyShot med FlawlessEye[xi] som kopplar ihop bildsensorns ökade läshastighet med Sonys algoritm för optisk bildstabilisering. Resultatet är extremt mjuka och skakfria videofilmer.

Tar filmälskare till den stora skärmen

De nya Xperia-modellerna är en dröm för filmälskare. Xperia 1 III har en 6,5” 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Xperia 5 III har en 6,1” 21:9 CinemaWide HDR OLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Båda modellerna tar användaren till nya platser med en uppslukande upplevelse när de tittar på sina favoritfilmer eller TV-program.

Med Creator Mode kan användare nu njuta av sin favoritunderhållning precis i enlighet med producenternas vision. “Powered by CineAlta” ger den kalibrerade OLED-skärmen en precis vitpunkt som speglar den färgåtergivning som Sonys professionella färgskärmar som används i ledande studioproduktioner i Hollywood har. Dessutom så har båda modellerna skärmar som nära motsvarar 10-bitar (8-bitar med 2-bitars utjämning) som kan visa en myriad av färger utan bandning och stöd för BT.2020 färgutrymme.

Xperia 1 III och Xperia 5 III fångar dina sinnen och ger en audiovisuell upplevelse utan dess like. Likt de tidigare modellerna så använder X1-processorn för mobila enheter remastringsteknik från BRAVIA HDR för allt användaren tittar på vilket ger ett vackert och uttrycksfullt innehåll. Strömmat innehåll är mer verklighetstroget än någonsin med mer kontrast, färg och klarhet. Genom ljudet från Dolby Atmos som anpassats i samarbete med Sony Pictures Entertainment så kan användare uppleva en helt uppslukande och flerdimensionell prestanda med hörlurar eller telefonens inbyggda stereohögtalare.

Spela för att vinna

Gamers får fördelar med uppgraderingarna i Xperia 1 och Xperia 5 III. Skärmen med 21:9-format lyfter spelaren in i händelserna[xii] och med den nya och förbättrade 120 Hz uppdateringsfrekvensen[xiii], som nu finns i båda Xperia-serierna, så återges objekt som rör på sig snabbt tydligt så att spelandet blir smidigt. Med 240Hz Motion blur reduction[xiv] uppdateras skärmen 240 gånger per sekund så att bilden blir kristallklar och skarp medan 240 Hz Touch scanning rate gör så att användare kan reagera direkt i spelet och få viktiga fördelar mot sina motståndare.

En annan ny funktion i båda modellerna är att det går att justera vitbalansen så att ögonen inte ansträngs lika mycket vid långa mobilspelsessioner. Den nya L-y raiser (låg gamma-höjning) gör det lättare att se motståndare i mörkret genom att anpassa detaljerna i de mörka områdena på bilden och synliggöra fiender utan att överexponera de ljusa områdena på skärmen.


Kombinationen av den visuella och den ljudmässiga upplevelsen tar de nya Xperia 1 III och Xperia 5 III till en ny nivå. Gamers kan sätta i sitt headset genom 3,5 mm-ingången och uppleva ljudet med minimal fördröjning. Med ljudutjämnaren kan användare kontrollera, höja och sänka ljud så som fotsteg och vapenskott för att höra sina motståndare och kunna reagera snabbt[xv]. För de som spelar i lag finns den nya optimerade V.C.-mikrofonen som gör det enkelt att kommunicera genom att ta bort bakgrundsljud på ett sätt som anpassas efter valt headset[xvi].

Spelentusiaster kan återuppleva sina vinster genom inspelning med hög bildfrekvens på upp till 120 fps [xvii]. Oavsett spel så spelar R.T record (Rewind Time record) automatiskt in 30 sekunder av spelet så att gamers enkelt kan spola tillbaka och fånga viktiga delar i sitt spelande för att sedan dela det med vänner online.

Tack vare Heat Suppression power control (H. S. power control) äventyras aldrig spelprestandan då telefonens system drivs direkt istället för att ladda batteriet, vilket reducerar den termiska belastningen och överhettning undviks.

Skapa filmer som proffsen

Cinematography Pro “powered by CineAlta” möjliggör fler val för engagerande berättande med hjälp av 4K HDR 120fps slow-motion-inspelning[xviii], som kan spela in upp till 5x slow-motion när den är inställd på 24fps. Inspelning sker i förhållandet 21:9 med 24/25/30/60 fps, vilket förbättrar filmuttrycket. Åtta olika färghanteringsförinställningar gör att du helt och hållet kan ändra stämningen i dina scener och få olika filmstilar, vilket är ett viktigt verktyg för mer avancerat berättande. Sonys unika intelligenta vindfilterteknik använder prisbelönt ljudsepareringsteknik för att minska vindstörningar för tydligare ljudinspelning.

Båda modellerna har fått nya funktioner inklusive en rad UI-förbättringar som utformats med filmskapare i åtanke. Dessa ska bland annat hjälpa användare att kontrollera sitt arbetsflöde genom att enkelt kunna kontrollera hur mycket ledigt minne och inspelningstid som fortfarande finns tillgängligt. De kan också enkelt kontrollera vilka parametrar de använt på ett specifikt klipp för att kunna använda samma på andra projekt. Varje klipps parameterdetaljer inkluderar nu upplösning, FPS, utseende, lins, stabilisator, WB, ISO, slutarvinkel/hastighet, fokus och ljudnivå. Detta kompletteras ytterligare med möjligheten att granska och organisera bilder med klippuppspelning, så att användare kan spela upp klipp med ett enkelt svep på telefonens skärm.

Ljuduppspelning så som skaparen tänkt

Ljudet i de nya Xperia-modellerna är framtaget i samarbete med Sony Music Entertainment och ska likna ljudet vid en riktigt uppslukande filmupplevelse. Förutom unik maskinvaruavkodning har Xperia 1 III och Xperia 5 III en nyutvecklad högtalare med virtualisering som gör de båda modellerna till världens första smartphones som återger 360 Reality Audio i högtalarna.vii Ljudet är så autentiskt att det kommer ge känslan av att vara på en livekonsert eller tillsammans med artisten vid en studioinspelning och går att avnjuta via stereohögtalarna eller med trådbundna eller trådlösa hörlurar. Nya TIDAL-prenumeranter får dessutom tre månaders TIDAL Hi-Fi gratis när de köper någon av modellerna, inklusive 360 Reality Audio-upplevelsen.

Om musikkällan du lyssnar på är 2-kanalsstereo kommer nya 360 Spatial Sound att spela stor roll. Det gör det möjligt för Xperia 1 III och Xperia 5 III att mixa låtar till en uppslukande ljudupplevelse i realtid. Tekniken fungerar med lokala ljudfiler och streamingtjänster för att ytterligare förbättra lyssningsupplevelsen.

Musik av hög kvalitet kan även avnjutas genom stereohögtalarna, via trådlösa hörlurar eller med 3,5 mm ljuduttag. Stereohögtalarna är placerade på framsidan av telefonen för att effektivt återge ljudfältet och en exklusiv uppdatering för Xperia 1 III är att den nu är 40 procent kraftfullare[xix] än sin föregångare[xx]. Detta tack vare en ny struktur på högtalarboxen som har utformats både för att förbättra ljudtrycket och minska vibrationer. Ljudvolymen genom ljudutgången (via 3,5 mm ljuduttag) har också förbättrats med cirka 40 procent, medan ljudkvaliteten har förbättrats med mindre distorsion nära den maximala utgångsnivån.

Förutom High-Resolution och High-Resolution Wireless Audio fortsätter både Xperia 1 III och Xperia 5 III att erbjuda DSEE Ultimate[xxi] som förbättrar kvaliteten på digital musik med hjälp av Sony AI-teknik, inklusive ljud- och videostreamingtjänster. Det förbättrar automatiskt ljudfrekvensen och det dynamiska omfånget i realtid och tar varje låt nära högupplöst ljud.

All hastighet du behöver

Genom att kombinera 5G och Wi-Fi-anslutning med den senaste Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform, höjer nästa generation av Xperia ribban för smartphone-prestanda. Detta tack vare Qualcomm Kryo 680 CPU som möjliggör 25 procent högre prestanda och Qualcomm Adreno 660 GPU som ger 35 procent snabbare grafisk rendering än föregående generation.

Smart connectivity tar Xperias djupa inlärningsteknik tillsammans med Sonys Neural Network Libraries och analyserar Wi-Fi-signaler för att förutspå anslutningsproblem i närtid. Xperia 1 III och Xperia 5 III utvärderar kvaliteten på tillgängligt Wi-Fi innan du ansluter så du slipper Wi-Fi som inte fungerar. Om den förutspår någon kompromiss i Wi-Fi-anslutningskvaliteten använder den istället mobildata.[xxii]

Med ett 4500 mAh-batteri ger båda modellerna massor av kraft för att hålla användarna igång hela dagen, medan en rad laddningsfunktioner hjälper till att maximera bekvämligheten och förlänga batteriets livslängd. När batteriet behöver en extra boost kan det laddas upp till 50 procent på bara 30 minuter med den medföljande laddaren XZQ-UC1. Dessutom gör Xperia Adaptive Charging så att batterilivslängden förlängs till upp till tre år (upp till två på tidigare modeller) på båda modellerna. Xperia Adaptive Charging övervakar telefonen när den laddas för att se till att batteriet inte blir överansträngt.

Xperia 1 III erbjuder även trådlös laddning och en batteridelningsfunktion så att enheten kan anslutas till en trådlös laddare för enkel uppladdning av batteriet. Tack vare batteridelningsfunktionen fungerar den också som en laddningsplatta för andra enheter.

Elegant design med funktionalitet i åtanke

Både Xperia 1 III och Xperia 5 III är utformade för att vara robusta. Xperia 1 III kombinerar högkvalitativa material med en djärv och distinkt design med frostat glas på baksidan och en metallram. Skärmen har Corning Gorilla Glass Victus - det starkaste Gorilla Glass hittills - som ger bättre skydd mot både fall och repor. Xperia 5 III har Corning Gorilla Glass 6 på båda sidor med en elegant spegelglasfinish och en robust metallram. Båda modellerna har även IP65/68[xxiii] vattentålighet och skydd mot damm.

För användaren med många bollar i luften har båda modellerna fått uppdateringar till flerfönsterfunktionen. Med popup-fönsterfunktionen kan användare enkelt påbörja en ny uppgift och sedan gå tillbaka till vad de gjorde innan.

När telefonerna är ihopkopplade med Sony-hörlurar[xxiv] kan användarna enkelt komma åt Sony | Headphones Connect-appen med den nya Side Sense-menyn för snabb anslutning.

Accessoarer

Till båda modellerna finns även ett förbättrat Antibacterial Style Cover att köpa till. De är utformade med hållbarhet i åtanke och har ett inbyggt stativ som stöder horisontell placering och ger en bekväm tittarupplevelse. De är också belagda med antibakteriellt material som har en skyddsnivå på upp till 99,9 procent[xxv] - vilket förhindrar celltillväxt och håller den ren.

En 30W kompakt laddare med USB-C strömförsörjning finns också tillgänglig. Den nya laddaren är säkert utformad med överhettningsskydd och är certifierad med PPS-stöd (Programmerbar strömförsörjning) för att minska värmepåverkan.

Tillgänglighet

Xperia 1 III kommer att finnas tillgänglig i färgerna Frosted Black och Frosted Purple (varierar beroende på marknad) och levereras med Android 11 från början av sommaren. Pris meddelas senare.

Xperia 5 III kommer att finnas tillgänglig i färgerna Black, Pink och Green (varierar beroende på marknad), och levereras med Android 11 från början av sommaren.[xxvi] Pris meddelas senare.

---

[i] Realtidsspårning är endast tillgänglig på Xperia 1 III. Motivet kanske inte upptäcks beroende på fotograferingsmiljön.

[ii] Gäller endast Xperia 1 III. Uppdateringsfrekvensen 120Hz är effektiv när inställningen för oskärpereducering är aktiverad. Uppdateringsfrekvensen för displayen kan variera beroende på innehåll och appspecifikationer.

[iii] Xperia 1 III har endast Corning Gorilla Glass Victus på skärmen. Baksidan är tillverkad av Corning Gorilla Glass 6. Xperia 5 III har Corning Gorilla Glass 6 på skärmen och baktill.

[iv] 40 procent kraftfullare högtalare endast tillgängligt i Xperia 1 III - jämfört med Xperia 1 II

[v] Denna funktion är för närvarande tillgänglig med TIDAL. Tredjeparts villkor, konto och avgifter kan gälla. Tjänsternas tillgänglighet kan variera beroende på marknad. Verifierad av Strategy Analytics SpecTRAX-tjänst mot nuvarande ljudspecifikationer för över 18 500 smartphones. Från 14 april 2021.

[vi] Resultatet testades av Sony Corporation - baserat på användningsprofil med samma typ av batteri och USB-laddning. Batteriets livslängd varierar beroende på användningssituationen.

[vii]Exakthet kan variera beroende på miljöförhållandena. Vissa prestationsbegränsningar kan gälla.

[viii]Maximala beräkningar beror på fotograferingsmiljön. Upp till x60 beräkningar per sekund AF / AE finns för 24mm, 16mm, 70mm och 105mm-objektivet kan beräkna upp till 30fps AF / AE.

[ix] 35 mm motsvarande format

[x] Både modellerna har fyra olika lins-lägen - 16, 24, 70, 105mm

[xi] Optical SteadyShot finns tillgänglig i Photography Pro för 24mm, 70mm och 105mm brännvidd. FlawlessEye är tillgänglig i Photography Pro för 24mm-linsen

[xii] Beroende på spelets specifikation, kanske det inte visas i förhållandet 21: 9

[xiii] Funktionen kan variera beroende på innehåll, speltillgänglighet och kompatibilitet. Denna funktion kan ställas in i "Game Enhancer". Uppdateringsfrekvensen på 120Hz har en svart raminsättningsfunktion.

[xiv] Funktionen kan variera beroende på innehåll, speltillgänglighet och kompatibilitet. Denna funktion kan ställas in i "Game Enhancer".

[xv] Funktionen kan variera beroende på innehåll, speltillgänglighet och kompatibilitet.

[xvi] Effektiv endast när du ansluter till 3,5 mm-ingången

[xvii] Effektiv när inställningen för Game Enhancer-uppdateringsfrekvensen är mer än 120Hz eller inställningen är "Performance First". Hög bildfrekvensinspelning upp till 120 bilder per sekund finns i 720p-upplösning.

[xviii] Fungerar endast med vidvinkelobjektivet

[xix] Funktionens effekt kan variera beroende på miljö och innehåll. Vissa prestandarestriktioner kan gälla.

[xx] Jämfört med Xperia 1 II

[xxi] Högupplösta kompatibla hörlurar (säljs separat) krävs för att njuta av högupplösta ljudkällor som motsvarar högupplöst ljud

[xxii] Tillgängligheten för Smart Connectivity kan variera beroende på land, operatör och användarmiljö.

[xxiii] Denna enhet är vattentålig och skyddad mot damm. Samtliga ingångar och portar måste vara ordentligt stängda. Enheten ska inte vara helt under vatten eller exponeras för havsvatten, saltvatten, klorerat vatten eller andra vätskor så som dryck. Missbruk och felaktig hantering av enheten ogiltigförklarar garantin. Enheten har testats under Ingress Protection rating IP65/68. Sonys enheter som testas för vattentålighet placeras försiktigt i en behållare fylld med kranvatten och nedsänkt till 1,5 meters djup. Efter 30 minuter i behållaren tas enheten upp och dess funktioner testas. Notera att denna modell har en öppen USB-ingång för anslutning och laddning. USB-ingången måste vara helt torr innan enheten laddas.

[xxiv] Hörlurarna måste vara kompatibla med "Sony | Headphones Connect"-appen.

[xxv] Skyddsnivån kan variera beroende på långvarig användning­

Om Sony Corporation

Sony Corporation ansvarar för verksamheten Electronics Products & Solutions (EP&S) inom Sony Group. Med visionen om ”att fortsätta leverera Kando (känslor) och Anshin (fridfullhet) till människor och samhällen över hela världen genom strävan efter teknik och nya utmaningar” kommer Sony skapa produkter och tjänster inom hemunderhållning & ljud, bild och mobil. För mer information, besök: http://www.sony.net/