Följ Sony Sverige

Sony lanserar två nya serier 4K HDR-TV, AF9 OLED och ZF9 LCD

Pressmeddelande   •   Jul 31, 2018 18:00 CEST

De nya spännande MASTER-serierna inom tv-segmentet, AF9 OLED och ZF9 LCD, från Sony utgör en viktig milstolpe i att skapa den allra bästa bildkvaliteten för hemmet och förmedla innehållsskapares visioner.

Sony Europe lanserar nu två nya serier inom tv-segmentet, som båda erbjuder oöverträffad bildkvalitet. Serierna använder flera proprietära tekniker och lösningar med nästa generations bildprocessor X1 Ultimate. De nya AF9 OLED- och ZF9-LCD-tv:arna kommer som MASTER-serier - ett namn som Sony reserverar enbart för tv-modellerna med högsta bildkvalitet. Sonys mål har varit att skapa tv-modeller som kan visa bilder i ett format som ligger så nära som möjligt innehållsskaparnas ambition och som sådan ger MASTER-serien en bildkvalitet som närmar sig den hos professionella bildskärmar som används i en filmstudio. Efter att ha utvecklat och följt mycket strikta produktkriterier som är framtagna av de mest erfarna bildkvalitetsingenjörerna är Sony övertygade om att MASTER-serierna ger den högsta möjliga bildkvaliteten som går att få i hemmiljö.

Båda MASTER-seriemodellerna AF9 och ZF9 är utrustade med nästa generations nyutvecklade bildprocessor, X1 Ultimate. Processorn spelar en viktig roll för att leverera en bild trogen originalet. Eftersom Sony har en lång historia av och omfattande expertis i att utveckla professionella kameror och bildskärmar, förstår företaget hur viktigt det är med precision vid tillverkning av komponenter för signalbehandling och hur de resulterar i en direkt och synlig skillnad för hela bilden. Bildprocessorn X1 Ultimate har förmåga att identifiera och analysera varje objekt i bilden på ett intelligent sätt med hjälp av Sonys nya Object-based Super Resolution för exceptionell noggrannhet och detaljrikedom. Sonys Object-based HDR Remasterhar också uppdaterats och gör nu att varje objekt kan remastras individuellt för bättre djup och textur samt en ännu mer realistisk bild.

Sony har en lång historia av att arbeta med den professionella sidan av branschen. Tillsammans med Sony Pictures Entertainment har exempelvis hela spektrat adresserats från att skapa nästa generations bildformat, som uppfyller de krav filmskapare har på 2000-talet, till den senaste standardiseringen av HDR och införandet av dem i filmskapandet. För MASTER-serien introducerar Sony nu tillsammans med Netflix "Netflix Calibrated Mode". Denna unika funktion har utvecklats speciellt för att ge samma bildkvalitet som en filmstudio har för tv, för att bevara skaparnas kreativa visioner. Genom att klicka på en enkel menyinställning reproducerar Netflix Calibrated Mode, på ett trovärdigt sätt, de visuella bilderna som ger en historia liv där alla entusiaster kan njuta av denna upplevelse när de tittar på sina favorit-tv-serier, filmer, dokumentärer och mycket mer på Netflix.

MASTER-serien är också klar* för CalMAN, det branschledande skärmkalibreringsprogrammet från Portrait Displays. CalMAN används ofta av yrkesverksamma som ett verktyg för att säkerställa kvaliteten och uppfylla de strikta kraven som innehållsskapare har för sändning, produktion och postproduktion. CalMAN gör att bildkvaliteten bibehålls under tv:ns hela livstid. (*Kräver installation av CalMAN kalibreringsprogram på din PC, en mönstergenerator, någon form av mätinstrument (kolorimeter, spektrofotometer eller liknande) och att appen ”CalMAN for BRAVIA” laddas ner från Google Play och installeras på TV:n.)


Innovation för TV-bild, -ljud och -design

Flaggskepps-tv:n AF9 är utrustad med Pixel Contrast Booster, som är Sonys panelkontroll för OLED. Den maximerar dynamiken genom att ge en bredare färgåtergivning vid hög ljusstyrka. Bilderna blir bättre med fler detaljer och mer textur.

AF9 OLED TV har högsta ljudkvalitet tack vare den nya tekniken Acoustic Surface Audio+. Acoustic Surface lanserades förra året i den kritikerrosade A1-serien, följt av AF8 i år. Den förbättrade Acoustic Surface Audio+ ger ytterligare en aktuator i mitten av skärmen och en extra subwooferkanal, totalt ger den ett 3.2-kanaligt ljudsystem. Den extra aktuatorn fungerar precis som de mitthögtalare som finns dolda i en AT-skärm (acoustically transparent) på biografer. Med de tre aktuatorerna och två subwoofers vända mot sidorna skapar AF9 ett mäktigt ljudfält som avsevärt förbättrar tittarupplevelsen. AF9 har också ett mitthögtalarläge som gör att Acoustic Surface Audio+ kan användas som mitthögtalare i ett hemmabiosystem.

AF9, med sin OLED-skärm, ger en mästerlig kombination av bild- och ljudupplevelse. Och allt detta avges ifrån en enda yta - skärmen, med bara ett stativ på baksidan. Dess form och material genomsyras av mjukhet, med rundade kanter och tygtäckt bakre stativ. Dessa egenskaper gör att AF9 har en genomtänkt visuell närvaro samtidigt som den smälter in i omgivningen.

LCD-tv:n ZF9 har en ny X-Wide Angle som garanterar att bilden behåller sin kvalitet oavsett från vilket håll man tittar. Det ger en bredare betraktningsvinkel som minskar färgförändringar när man tittar på skärmen utanför central betraktningsvinkel samt gör att färgerna blir rätt återgivna oavsett tittarens position. Tillsammans med X-Motion Clarity, som minimerar rörelseoskärpa utan att offra skärmens ljusstyrka, bidrar det till att ZF9 inte dras med de vanliga utmaningarna som LCD-paneler har.

ZF9s ram har en svart spräcklig finish, som en DSLR-kamera, vilket står ut mot det metalliska utseendet som resten av tv:n har. Det minimalistiska utseendet innefattar också stativen, som är gjutna i aluminium.

Både AF9- och ZF9-serierna baseras på Android TV, som låter dig utforska en värld av filmer, musik, bilder, spel, sökningar, appar och mer. Voice Search-funktionen gör det mycket enkelt att hitta innehåll, ställa frågor och styra tv:n. Med inbyggd Chromecast kan du enkelt skicka innehåll från din smartphone eller surfplatta till tv:n, medan du njuter av dina favoritfilmer, tv-program och spel på din TV via Google Play.

Sony kommer att meddela när MASTER-serierna blir tillgängliga i Europa vid en senare tidpunkt.


MASTER Series AF9 (55- och 65-tumsmodellerna) 4K HDR OLED TV

 • Har en OLED-panelmed Pixel Contrast Booster, där 8 miljoner självlysande pixlar och Sonys originalkontrollenhet för OLED, som ger en avsevärt högre visuell upplevelse med enastående svärta, autentiska färger och en bred tittarvinkel.
 • Har bildbehandlingsprocessorn X1 Ultimate som ger den ultimata 4K HDR-upplevelsen med hjälp följande tekniker: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping 4K HDR och Dual databashantering.
 • Acoustic Surface Audio+ ger ett mäktigt ljudfält som kommer från tre akuatorer och två subwoofers vända mot sidorna, vilket avsevärt förbättrar visningsupplevelsen.
 • Har Netflix Calibrated Mode som förmedlar skaparens vision direkt till tv:n.
 • Stödjer CalMANs professionella kalibrering.
 • Ger rika och utökade färger med TRILUMINOS Display, med ytterligare förbättringar för exakt färgåtergivning.
 • Med Android TV kan du utforska en värld av filmer, musik, foton, spel, sökningar, appar och mer. Röststyrning för att hitta innehåll, ställa frågor och styra tv:n. Med inbyggd Chromecast kan du enkelt skicka innehåll från din smartphone eller surfplatta till tv:n. Med tillgång till Google Play kan du njuta av dina favoritfilmer, tv-program och spel på din tv.
 • Minimalistisk harmonisk design: skärmen är en enda yta med bara ett stativ i ryggen.
 • HDR-format som stöds av HDR10, Dolby Vision, HLG.


MASTER Series ZF9 (65- och 75-tumsmodeller) 4K HDR LCD TV

 • Har Bildprocessorn X1 Ultimate, som ger en ultimat 4K HDR-upplevelse med hjälp av följande teknik: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping 4K HDR och Dual databashantering.
 • Har X-Wide Angle som minimerar färgförändringen när man tittar från sidan. Visar naturtroget skuggor och nyanser, oavsett varifrån man än tittar på tv:n.
 • Har bakgrundsbelysningen Full array LED för ultrahög kontrast.
 • X-Motion Clarity återger snabba rörelser klart och jämnt. Rörliga objekt kontrolleras exakt för att minimera oskärpa. Även under snabba scener är bilderna korrekt återgivna utan att förlora i ljusstyrka.
 • Har Netflix Calibrated Mode som förmedlar skaparens vision direkt till tv:n.
 • Stödjer CalMANs professionella kalibrering.
 • Har X-tended Dynamic Range PRO för att skapa bättre kontrast genom att justera ljusstyrkan över hela skärmen, dämpa vissa områden och öka andra. Det ger ett spann i ljusstyrka som är tre gånger bättre än på andra LED-tv med bakgrundsbelysning, och den förbättrar vilket innehåll som helst till nära HDR-kvalitet med ett brett spektrum av ljusstyrka.
 • Har rika färger med TRILUMINOS Display, med ännu bättre färgåtergivning.
 • Med Android TV kan du utforska en värld av filmer, musik, foton, spel, sökningar, appar och mer. Röststyrning för att hitta innehåll, ställa frågor och styra din TV. Med inbyggd Chromecast kan du enkelt skicka innehåll från din smartphone eller surfplatta till tv:n. Med anslutning till Google Play
 • Snygg kabelhanteringen för placering på bord och hyllor.
 • De HDR-format som stöds: HDR10, Dolby Vision, HLG.

First Look at Sony's BRAVIA OLED AF9 - MASTER Series TV

First Look at Sony's ZF9 - 4K HDR MASTER Series TV

Om Sony Corporation

Sony Corporation är en ledande tillverkare av ljud-, video-, bild-, spel-, kommunikations-, och IT-produkter för konsumenter och professionella användare. Med verksamhet inom såväl musik och bild som interaktiv underhållning har Sony unika möjligheter att vara det ledande företaget inom teknik och underhållning i världen. Sonys totala försäljning under räkenskapsåret som avslutades 31 mars 2018, uppgick till cirka 77 miljarder dollar. Sonys globala webbplats: www.sony.net