Följ Sony Sverige

Nya Xperia PRO lanseras i Europa som världens första smartphone med dedikerad HDMI-ingång som ger 5G-hastighet och ett effektivt arbetsflöde för innehållsskapare

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2021 09:30 CEST

Sony Europe tillkännagav idag lanseringen av Xperia PRO, en ny professionell enhet för 5G-kommunikation, som gör det möjligt för innehållsskapare, videografer samt fotografer att arbeta snabbare och smartare än någonsin tidigare. Efter lyckade lanseringar i både USA och Japan i januari kommer Xperia PRO att säljas exklusivt i Storbritannien, Tyskland och Norden[i].

Världens första smartphone med HDMI-ingång

Xperia PRO är världens första smartphone med en dedikerad HDMI-ingång – så att användarna kan förbättra sitt arbetsflöde genom att ansluta enheten till en Alpha-kamera eller någon annan kamera med HDMI-ingång och få en 5G-datalänk[ii] för att sända video i realtid. Genom kompatibla livestreaming-applikationer från tredjepart[iii] kan Xperia PRO strömma videoinnehåll från en kamera som är ansluten till HDMI-ingången till en RTMP-server eller direkt till populära sociala medieplattformar.

HDMI-ingången kan också förvandla enheten till en högkvalitativ 6,5-tums 4K OLED-skärm[iv] via den förinstallerade funktionen External Monitor som har skärmlåsfunktion, möjlighet till justering av skärmens ljusstyrka, zoomfunktioner, justerbara rutnät med mera.

Stabil dataöverföring i hög hastighet för ett sömlöst arbetsflöde

En trådbunden Ethernet[v] eller USB-anslutning förbättrar hastigheten och stabiliteten vid överföring av stillbildsfiler mellan enheten och kameran. Användare behöver bara ansluta en Alpha-kamera till Xperia PRO via Ethernet- eller USB-anslutningen för att automatiskt överföra stillbilderna till en FTP-server. På så sätt kan innehållsskapare spendera mindre tid på manuell överföring och mer tid på att fånga de bästa bilderna[vi].

Optimerad design för pålitlig mottagning

Network Visualiser-funktionen är utvecklad för Xperia PRO och ger en lättförståelig visualisering av enhetens signalmottagningsstatus, kommunikationsmetod och kommunikationshastighet för att hjälpa kameraoperatörer att hitta den bästa platsen för liveöverföringar[vii]. Denna funktion visar den aktuella signalmottagningen och anger mottagningsstatus för 5G-signalen som tas emot och ger kommunikationsgenomströmning. Det finns en genvägsknapp på sidan av Xperia PRO som kan användas för att starta en funktion som används ofta, inklusive Network Visualiser.

Enastående bildteknik för innehållsskapare

Xperia PRO är utrustad med samma bildteknik som Xperia 1 IIvilket gör den ­– även som fristående enhet – till ett kraftfullt verktyg för fotografering och videoinnehållsskapande. Eftersom Xperia PRO alltid är med dig kommer professionella- och andra innehållsskapare aldrig missa en möjlighet till att skapa innehåll av hög kvalitet på professionell nivå eller dela innehållet i realtid – även utan en professionell kamera till hands.

Utvecklad i kombination med Sonys Alpha-kameraingenjörer, integrerar Xperia PRO teknik som Real-time AF (autofokus) på både människor och djur. Den har också ett gränssnitt utformat för att möta kraven från professionella fotografer med olika manuella kontroller, förmågan att ta upp till 20 bilder per sekund med 60 gånger per sekund autofokus/autoexponeringsberäkningar[viii] och RAW-stöd.

Xperia PRO bygger på expertis från Sonys ingenjörer för Digital Cinema Camera och erbjuder en rad verktyg för att förbättra filmskapandet. Användare kan bli kreativa med förinställningarna för Look-färghantering, 21:9-filminspelning, 4K HDR i 24p, 30p, 60p, 120fps slow-motion[ix] och ett intelligent vindfilter. 6,5-tums 4K HDR OLED-skärmen har ett bildförhållandet 21:9 CinemaWide och stöder färgutrymmet BT.2020[x].

Med Creator-läget “powered by CineAlta” och en speciellt kalibrerad D65-vitpunkt refererar den till färgåtergivningen på Sonys professionella färgskärmar.

Xperia PRO har ZEISS-optik som har kalibrerats speciellt för Xperia med ett ZEISS T*-filter för att minska reflektioner. Xperia PRO har också en trippelkamera med ett 16 mm objektiv med ultravidvinkel, ett 24 mm vidvinkelobjektiv och ett 70 mm teleobjektiv för verklig kreativ frihet.

Pålitlig prestanda

Xperia PRO kombinerar IP65/68-betyg för vatten- och dammresistens som gör den robust och slitstark[xi] med ett skyddande Corning Gorilla Glass 6 på framsidan.

Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform och Snapdragon X55 5G Modem-RF system ger användaren möjlighet att spela, spela in och ansluta med multi-gigabit 5G-hastigheter och förbättrad prestanda från en 25 procent snabbare CPU och GPU än på den tidigare Xperia-modellen.

Med ett långvarigt 4 000 mAh-batteri får Xperia PRO jobbet gjort. Den är kompatibel med laddaren UCH32C (tillval) som snabbt fyller på batteriet när det börjar ta slut. Det har också två tekniker som ger batteriet längre hållbarhet. Battery Care förhindrar att telefonen överladdas, medan Xperia Adaptive Charging övervakar telefonen när den laddas för att se till att batteriet inte blir överansträngt.

- Efter framgångsrik lansering i både USA och Japan är vi glada att kunna lansera Xperia PRO på våra viktigaste europeiska marknader, säger Tsutomu Sato, Director of Mobile Product Marketing, Sony Europe. Xperia PRO öppnar upp stora möjligheter för innehållsskapare som helt enkelt inte var möjliga tidigare. Vi fortsätter att förnya oss med Sonys expertis inom optisk teknik från Alpha-serien och har införlivat detta i en kraftfull kommunikationsenhet för professionella innehållsskapare, fotografer och videografer. Anslutning och hastighet är viktiga tack vare 5G och HDMI-ingång. Xperia PRO är utformad för att leverera ett extremt effektivt arbetsflöde samt sändning och distribution av innehåll i realtid. Vi introducerar nu en bärbar och professionell lösning för innehållsskapare inom marknader som gradvis börjar använda 5G-anslutning.

  Pris och tillgänglighet

  Den nya Xperia PRO 5G-enheten kommer att finnas tillgänglig hos utvalda svenska återförsäljare från mitten av maj till ett rekommenderat pris på 24.990 SEK. 

  För detaljerad produktinformation, besök: www.sony.se

  En produktvideo om nya Xperia PRO kan ses här: https://youtu.be/voZliZ6eJLk

  ---

  [i] Nordisk tillgänglighet inkluderar Sverige, Finland, Danmark och Norge

  [ii]Nätverk/operatörstjänster och tredjepartsleverantörer och teknik garanteras inte. Ändring eller avslutning av teknik av nämnda leverantörer kan leda till att telefonen inte stöds nu eller i framtiden. Köparen måste säkerställa kompatibilitet med tredjepartsleverantörer

  [iii]Tredjepartsvillkor kan gälla

  [iv]Visningsförhållandena kan variera beroende på innehållsformatering.

  [v] Förutom USB-anslutning kommer Ethernet-anslutning också att aktiveras av Android 11 som är tillgänglig för Xperia PRO EU-version från och med lansering.

  [vi] Alpha 1 och Alpha 7S III stöder både still- och filmfiler FTP-överföring. Alpha 9/Alpha 9 II stöder inte FTP-överföring av filmfiler. Kompatibla Xperia-smartphones är de som stöder Power Delivery.

  [vii] Denna funktion stöds med mjukvaruuppgradering. Utbyggnad av programvara är en stegvis process - tidpunkt och tillgänglighet varierar beroende på marknad och/eller operatör.

  [viii] Kameran hos Xperia 1 II har upp till 20 fps AF/AE kontinuerlig fotografering med spårning. Xperia 1 II producerar fokusfoton med upp till 20 bilder per sekund genom att kontinuerligt beräkna AF/AE upp till 60 gånger/sekund.

  [ix] Inspelningstidsbegränsningar gäller. 4K HDR 120fps tillgänglig på Cinematography Pro på 24 mm-kameran.

  [x] Xperia PRO täcker inte BT2020-färgutrymmet i sin helhet.

  [xi] Inte 100% garanterat

  Om Sony Corporation

  Sony Corporation ansvarar för verksamheten Electronics Products & Solutions (EP&S) inom Sony Group. Med visionen om ”att fortsätta leverera Kando (känslor) och Anshin (fridfullhet) till människor och samhällen över hela världen genom strävan efter teknik och nya utmaningar” kommer Sony skapa produkter och tjänster inom hemunderhållning & ljud, bild och mobil. För mer information, besök: http://www.sony.net/