Följ Sony Sverige

Fängslande bilder av Islands sällsynta isgrottor

Pressmeddelande   •   Nov 26, 2015 01:01 CET

Kom nära ett av naturens mest sällsynta fenomen med Sonys senaste sensorteknik för kameror 

  • Skarpa och detaljrika bilder från de mystiska isgrottorna i en av Europas största glaciärer, Vatnajökull
  • Sensorn kan liknas vid kamerans hjärta och är helt avgörande för ljuset och detaljerna i en bild. Med sensorteknologin i Sonys senaste kameror kan fotografer ta knivskarpa bilder under svåra ljusförhållanden
  • Bildserier från de Isländska isgrottorna, med dess klarblåa och välvda väggar, ser ut att vara tagna i en undervattensvärld. På bilderna syns frusna vattenfall, kristallklara glaciärsprickor och istunnlar

Med en ny bildserie visar Sony upp det unika grottsystemet i glaciären Vatnajökull på Island. Varje år smälter och omformas Vatnajökulls glaciär och grottsystemet existerar enbart i några veckor innan det återskapas på nytt. Bilderna har tagits med hjälp av Sonys senaste kameror som möjliggör detaljerad fotografering i ljusförhållande som inte varit möjligt tidigare.

En magisk upplevelse

Fotografen Mikael Buck och de lokala guiderna Einar Runar Sigurdsson och Helen Maria, utforskade isgrottorna med hjälp av Sonys senaste digitala kameror. Utrustningen bestod av a7R II, med världens första bakbelysta bildsensor i fullformat, samt RX10 II och RX100 IV som har världens första stackade CMOS-sensor av 1.0 typ. Gemensamt för kamerorna är att de utmärker sig i svåra ljusförhållanden. Bilderna från isgrottorna togs med det naturliga ljuset som läcker in genom de vackra isformationerna.

Grottorna blir levande genom bilderna på isskulpturernas former, istapparnas sköra strukturer och grottväggarnas marmorlika yta som formats genom den konstanta förflyttningen. Bilderna fångar de dimmiga vattentunnlarna som rinner genom den frusna katedralen och de isiga vattenfallen som målat grottans klarblåa väggar. Buck har även fotograferat en av de skickliga lokala klättrarna som tagit sig an isväggarna för att visa storleken på grottan.

- Jag har utforskat de här grottorna i flera år med hjälp av Maria från Local Guide. Att befinna sig i dem och veta att man får uppleva ett kortvarigt fenomen är en speciell känsla. Att dessutom kunna fånga det som utspelar sig på bild, mer detaljerat än någonsin med Sonys sensorteknologi, är en magisk upplevelse. Bilderna gör isgrottorna mer rättvisa än vad som tidigare varit möjligt att skildra i bild. Jag hoppas det leder till att fler vill besöka dem, säger Helen Maria hos Local Guide, Islands äldsta företag för bergsguider.

- De här bilderna hade inte gått att ta för några år sedan utan att behöva släpa med sig tung utrustning. Sensorerna inuti Sonys kameror α7 och RX gör att fotografer idag har möjlighet med små kameror och bra egenskaper för miljöer i svagt ljus att kunna ta bilder som dessa, säger Yann Salmon Legagneur, europeisk produkt- och marknadschef för Digital Imaging på Sony.

Sony är världsledande inom sensorteknologi och produktion med närmare 50 procent av de globala marknadsandelarna. Med stolthet fortsätter de flytta gränserna för sensorutveckling och göra det möjligt att ta bilder som dessa, tack vare den avancerade sensortekniken i kamerorna. Sensorn är en viktig del av kamerans prestanda. Lanseringen av två nya avancerade sensorer det här året innebär att Sony kan fortsätta växa i den digitala fotoindustrin.

Förutom ljuskänslighet och skarpa detaljer gör sensorteknologin i Sonys kameror RX10 II och RX100 IV det möjligt att filma i 40X super slowmotion. Med en hastighet på upp till 1000 bilder per sekund kan alla fotografer, såväl hobby- som professionella, fånga ögonblick som inte ens är synliga för blotta ögat.  

[I] Bland digitala stillbildskameror med 35mm bildsensor I fullformat. Till och med juni 2015 baserad på Sonys efterforskningar.
[II] ISO 100-25600 utökad till ISO 50–102400 för stillbildstagning.
[III] I jämförelse med α7R. 

Sony Corporation is a leading manufacturer of audio, video, game, communications, key device and information technology products for the consumer and professional markets. With its music, pictures, computer entertainment and online businesses, Sony is uniquely positioned to be the leading electronics and entertainment company in the world. Sony recorded consolidated annual sales of approximately $68 billion for the fiscal year ended March 31, 2015. Sony Global Web Site: http://www.sony.net/